Kontiolahti Ralli

Kontiolahti Ralli 27.2.21 – Tavotteena tulos tai ulos, ei tullu kumpaakaan

Tai no… Miten sen nyt ottaa: Jos tavote oli ajaa kympin sakkiin luokassa ja oltiin kymmenensiä niin kai sitä jonkulaisena tuloksena voi pittää.

Tällä kertaa reissu meni muuten ilman mittään ihmeellisiä säätämisiä, kaikki suju aika lailla niin, ku suunniteltiin. Ja tulipahan käytyä ekaa kertaa ikinä Kontiolahen ampumahiihtostadionillaki, ku kisakeskus oli siellä. Reissuhan oli taas koko viikonlopun mittanen, matkaan lähettiin kahen maissa Oulaisista perjantaina ja sunnuntaina viien aikaan oltiin takasin. Huoltonainen Annalla oli vielä vähä pitempi reissu, ku sen piti ajaa Kokkolasta Oulaisiin ja takas. Tero ja Teron huoltonainen Tarja selevis taas tunnin lyhemmällä reissulla. Mutta eipä tässä oikeestaan oo sen kummempaa lätisemistä, nii lähetään käymään ralli pätkä pätkältä läpi.

EK1: Tarkotus oli tosiaan nostaa vauhtia Joutsasta ja koittaa ajaa mutkiin ilman turhia pumppailuja. Kuitenkaan se ei onnistunu, vaan kyllä sitä vähä tuli kaasua löysättyä turhaan liian aikasin edelleen. Keli oli siitä hankala, että spooreja ei oikeestaan ollu ja sitte ku oli, nii niitä oli muutamat vierekkäin, eikä pitokaan mikkää maailman paras ollu. Ykköspätkä oli mukavaa, suhteellisen jouhevaa tietä, joten oikiasti ois pystyny kyllä ajamaan kovempaaki. Ja niin, maalissahan se sitte nähtiinki. Aika oikeutti luokassa sijaan 12/14 ja minnutti ja 10 sekuntia luokkakärkeä perässä. Pari autoa jäi sentään taakseki, mutta toisella niistä oli meleko suuria ongelmia ajasta päätellen… Semmonen erikoinen homma tällä pätkällä sattu, että Teron kartturiohjelmaan oli tallentunu maksiminoppeuveksi 151km/h! Jos tämä pittää paikkaansa, niin tehtiin oma ennätys huipuissa, tosin ite tätä vähä eppäilen, ku esim. Kinnunen Motorsportin maksimit oli kuulemma vaan 124km/h ja missään kohtaa tuolla pätkällä ei minun mielestä ollu niin pitkää suoraa, että meiän auto ois ehtiny tuommosen noppeuven saavuttaa!

EK2: Kakkonen oli tosi mahtava pätkä! Ehkä ihan pikkusen oli yritystä jo enemmän ja yks ”oho”-tilanneki tuli pätkän alkupuolella, ku yhessä vasurissa perä irtos vähäsen spoorista. Tehtiin vissiin hyvät urat takana tulleelle Kinnunen Motorsportille, ku ne seuras justii samoja jälkiä, mutta sillä seurauksella, että perä meni vielä leviämmäksi ja puskuri otti penkkaan heittäen auton keulan kohti penkkaa ja pitkän kyntämisen jäläkeen pojat sitte juuttu penkkaan. Mutta vaikka yritystä oli, niin siltiki ois pitäny ajaa vielä hurjasti kovempaa! Kyllä se vaan niin on, että se luotto auton spooreissa pysymisseen lienee vähä hukassa nyt, ku ei sitä nostoporukkaakaan pätkällä pahemmin oo. Luokkasijotus oli 12/13 ja minnuutti viis sekuntia kärkeä perässä. Ja puolisen minuuttia hävittiin 11:lle. Kokonaistilanteessahan me toki noustiin sitte sijalle 10, ku Kinnuset tosiaan jäi kahteleen rallia aitiopaikalta. Kakkosen jälkeen ajeltiin tauolle ja molemmat oltii sitä mieltä, että Joutsaan verrattuna tekeminen oli paljon parempaa, mutta vielä on paljon parannettavaaki.

EK3: Tauon jäläkeen suunnattiin seuraavalle pätkälle ja ajatuksissa oli, että edelleen nostetaan vauhtia. Varalta toki pyydettiin 2 minuuttia etumatkaa, ettei Valkosen Nico aja meitä kiinni ja molemmilla mee ajot persiilleen. Olihan pätkällä kuitenki melekeen saman verran pittuutta, ku kahella ekalla, joissa molemmissa Nico oli reilun minnuttin nopiampi. Ja ehkä vois sanoa, että se vauhinnosto etes vähäsen onnistu: Jäätiin luokkakärjestä vaan 56 sekuntia ja Valkosesta 44 sekuntia. Eli se minnuutti ois silti riittäny etumatkaa, sitähän me ei toki tiietä, oliko siellä jotaki tilanteita Nicolla. Tästä pätkästä ei oikeen jääny minkäänlaisia muistikuvia… Muuta ku että mukava pätkä se oli tämäki. Tais olla aika piiiiitkiä mutkia tällä ek:lla, semmonen jäi mieleen kuitenki. Johtuuko siitä, että sitä muka oikiasti oli niin keskittyny, että kovalevylle ei tallentunu mittää? Luokkasijotus 11/13 ja kymmenenneksi ajaneeseen ei jääny eroa ku suunnilleen sekunti. Toki ysi oliki sitte jo puolen minnuttin päässä.

Kuva: TLPhotoMedia

EK4: Nelonen oli sitte lyhyt, vajaan viien kilometrin rykäsy, joka oli oikiasti aika haastava, ainaki meiän kalustolle. Pientä tietä, jossa paljon mutkia ja ylämäkiä. Välitykset ei passannu oikeen mitenkään päin. Tarkotti siis sitä, että piti vettää kakkosella meleko paljon, kolomosella ei ois jaksanu ehkä mennä. Tai sitte ehkä oiski, ois pitäny kokkeilla, mutta eipä tullu kokkeiltua. Tällä pätkällä saatiinki sitte vähä isompi ”oho”-tilanne aikaseksi, ku tultiin mutkasta alamäkijarrutukseen ennen risteystä ja tiellä oli paljon irtolunta iliman kunnon uria. Siinä vähä viihytettiin ylleisöä, ku mentiin tien laijjasta laitaan. Sijotus oli 11/12 ja 23 sekuntia pohjista. Kärkikymmenikkö ajo 6.5 sekunnin sissään, joten ei tosiaan häävisti menny.

On se niin kummallista, että miten me jäähään nyt koko ajan sillä lailla, että on se porukka, joka on, sanotaanko nyt vaikka puolen minnuutin sisällä, ja sitte ollaan me puolen minnuutin päässä siitä porukasta? Ei aiempina vuosina oo ollu tämmöstä. Ehkä se oma ajo on jostain syystä varovaisempaa? Ehkä siksi, että ei pillaa muitten kissaa, ku ajaa riskittömästi ja jätä autoa poikittain tielle? Vai onko niin, että muut on alakanu ajamaan ihan reikäpäänä ja/tai tässä Harrasterallisarjassa on niin paljon kovempi taso, mitä oli R-Cupissa? Osa kuskeista on samoja ja näitten vauhtiin verrattuna ei kyllä silti hirviästi jäähä enemmän, kärkipään kuskeja ku ovat.

No, joka tappauksessa luokkasijotus 10/12 (maaliin tulleista) kolome minnuuttia ja 22 sekuntia luokkakärkeä perässä. Tuota eroa jos vertaa Joutsan vastaavaan, niin tokihan me ajettiin ”puolet nopiampaa”, Joutsassa tosin oli ek-kilometrejä jonku verran enemmän, ei kuitenkaa puolta enempää. Eli tavallaan me ajettiin Joutsaan verrattuna ”kärkeä kiinni”. Miten ois, pitäskö ottaa Suomussalamelle tavotteeksi taas puolittaa tuo ero? Sillon ehkä taisteltas siinä puolen välin seuvulla maaliin tulleista, oishan se pirun kova juttu! Ja ollaanhan me siinä onnistuttuki, esimerkiksi viime vuonna Sonkajärvellä.

Harrasterallisarjaan saatiin kaks lisäpistettä matkaan Kontiolaheltaki, joten yhteensä meillä on nyt pisteitä seittämän. Se oikeuttaa Harrasteralli -kategoriassa sijaan 48/66 ja luokkakohtasissa pisteissä sijaan 11/13. Tavotehan se olis olla kauen jäläkeen kympin sakissa tuossa omassa luokassa. Kuitenki sarjaan on ilmoittautunu 21 autokuntaa, niin sehän ois ihan ok sijotus.

Kohti Suomussalamea sitte!

Kirjoittaja: Mika